FETHİYE DOĞA AKTİVİTELERİ

MÖ. 3000’li yıllarda Doğu Yunanistan ile Batı Anadolu kıyılarının karşılıklı göçlere sahne olduğu bilinmektedir. Kent MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine girmiştir. MÖ 5. yüzyılda Atina’nın önderliğinde ki Attika-Delos Deniz Birliği’ne katılan kent, MÖ. 362’de ise Likya’ya bağlanmıştır. Daha sonra Karia, Makedonya Krallığı ve Seleukos egemenliklerine giren kent, MÖ. 3. yüzyılda Mısır’daki Lagos Hanedanlığına bağlanmıştır.

MÖ 188’de Bergama Krallığı’na katılan yerleşme, krallığın Roma’ya bağlanmasından sonra, bir süre bağımsızlığını koruyabilmiştir. Antik dönemde, kahinlerinin çokluğundan ötürü “Kahinler Kenti” olarak ünlenen Telmessos, daha sonra Roma ve Doğu Roma (Bizans) yönetimlerine girmiştir. 8. yüzyılda Doğu Roma imparatoru II. Anastasios (713 – 715) adına Anastasiopolis, 9. yüzyılı izleyen dönemde ise Makri adıyla anılan kent, 1284’de Menteşeoğulları, 1424’de ise Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kentin bugünkü adı olan Fethiye, 1914’de şehit olan pilot Fethi Bey’den ileri gelmektedir.

LİKYA YOLU YÜRÜYÜŞÜ

Fethiye tatilinde sıra dışı bir aktivite yapmak istiyorsanız mutlaka bu yürüyüşü denemelisiniz.  Likya Yolu, Türkiye’nin ilk uzun mesafeli yürüyüş yolu olma özelliğine sahiptir. 2015 yılına kadar uzunluğu 509 kilometre olan ve Hisarçandır Köyünde biten yol, yeni eklenen Çıtdibi ve Geyikbayırı etapları ile beraber 535 kilometreye ulaşmış olup, Geyikbayırı mevkiinde tamamlanmaktadır. Fethiye’den başlayarak Antalya’ya kadar uzanan ve tarihte Likya olarak adlandırılan Teke yarımadasındaki patikalardan bir kısmının işaretlenip haritalanması ile oluşturulmuş bu yürüyüş rotasıdır.  1992 yılında yürüyüş parkuru çalışmalarına başlanılarak 1999 yılında tatilcilerin hizmetine açılmıştır. Günümüzde, yerli ve yabancı doğa ve yürüyüş tutkunlarına inanılmaz güzelliklerde bir manzara ve anılar sunmaktadır. Akdeniz’in güzelliğini ve Antik Likya döneminin gizemini biraz olsun yaşayabilmek için Likya yolunda yapılacak keyifli bir yürüyüş boyunca, yol boyunca el değmemiş küçük koylardan, çok fazla insanın yaşamadığı dağ ve ova köylerinden geçerek yolculuğunuzu sürdürürsünüz. Hem Akdeniz kültürünü tanımış hem de doğa şartlarında kendinizi denemiş olacaksınız.

DAĞ BİSİKLETİ TURU & DOWNHILL PARKURLARI

Fethiye’de bisiklet turları yerel halk arasında, gerek hava koşulları gerekse arazi şartlarından dolayı gayet meşhurdur. Ama downhill bisikletle yapılan türkçe karşılığı tepe inişi olarak geçen ekstrem bir spordur. Deneyimli kişilerin yapmasını tavsiye ettiğimiz sınırların zorlandığı ve heyecanın dorukta olduğu bu sürüş disiplininde eğlence ve teknik ön plana çıkıyor. Kullanılan bisikletler yüksek seviyede esnekliğe sahiptir ve bu esneklik sayesinde arazinin değişen yapısında bisikletin kontrolünü sağlamada yardımcı olur. Fethiye’de downhill yapmaya uygun alanlar; Babadağ yolu, Likya yürüyüş yolu bölgesi, Üzümlü köyü Cadianda antik kenti çevresi. Eğer sadece ailecek bisiklet ile tur yapmak isterseniz; karagözler – kordonboyu, Çalış mevkii, Kayaköy – Gemiler ve Esenköy – Saklıkent arası gayet uygun güzergahlardır.

ÇALIŞ KITE SÖRF

Türkiye’de hızla yayılmaya devam eden Kitesurf yada Kiteboard sporunu öğrenmek yada zaten biliyorsanız, deneyiminize deneyim katmaya ne dersiniz?  Türkiye’nin en iyi Kitesurf merkezlerinden Fethiye çalış -Gökova ya da Patara Karadere plajlarında bu deneyimi yaşayabilirsiniz. İsterseniz kendi ekipmanlarınızı getirebilir yada bu plajlardaki sörf okullarından eğitim ve ekipman temin edebilirsiniz. Fethiye tatilinizde alternatif tatil aktivite seçenekleri arasında favori bir spordur.

FETHİYE BALIK AVI

Fethiye’de balık avı merakı olanları ilgilendirecek oldukça fazla tür ve bu spora uygun sahiller var. Koca çalış sahilinde özellikle sabah saatlerinde çipura ve kefal avlamanız mümkündür. Bir başka yerli halkın bildiği karagözler bölgesinde ki tersaneyi geçince yıkık petrol rafinelisinin önündeki iskeleden düzeni kurup sabırla beklerseniz, çipura, levrek ve kefal yakalayabilirsiniz. Yarım ada boyunca irili ufaklı koylarda balık tutma hobinizi tatmin edecek oldukça fazla alanlar var. Mutlaka biri size göredir. Fethiye kordon boyunda da balık avlayanları gördüğünüz yerde sizde rastgele diyerek oltanızı sallayabilirsiniz. Kıyı ve kordon boyunda avlanma yasağı kesinlikle yoktur. Fethiye iskelesine büyük  yem ile oltana çipirler gelir (sardalye yavruları veya gumus balıkları), kefalde sık rastlanır. Bu iskele de gece 12 den sonra ortam süper… Eğer Ölüdeniz tarafına gidecek olursanız, gemiler koyu civarında bolca sokarca, çipura ve levrek yakalayabilirsiniz. Tüm bu bahsettiğimiz balık avlanma alanlarında, avlanmak için en uygun saatlerde, sabah gün doğumu yada akşam gün batımına yakın saatlerde şansımızı denemek kalıyor. Yem olarak canlı karides, tavuk göğsü ya da peynirli ekmek kullanabilirsiniz.Unutulmamalıdır ki; balık işi şans işidir. Şansınız bol olsun..